18 sep Irene aan het woord – Microbioom
Microbioom is het nieuwe woord wat op dit moment regelmatig in reclames wordt gebruikt. Maar wat is het eigenlijk?
Het zijn alle bacteriën, virussen en schimmels die op onze huid en in ons lichaam voorkomen. Vroeger noemde we dat gewoon onze huidflora.
Op de huid zitten onschadelijke en ook schadelijke bacteriën. Normaal gesproken bestaat de huid microbioom voornamelijk uit commensalen; vriendelijke bacteriën die in symbiose met onze huid leven. De belangrijkste functie van onze huidflora is dat het een natuurlijke barrière tegen schadelijke bacteriën vormt.
Bron: Voedingscentrum
Bij de aanwezige micro-organismen kan men een ruime scheiding maken, namelijk:
Blijvende flora
Tot de blijvende of vaste bewoners worden de micro-organismen gerekend die aanwezig zijn in de diepere huidlagen tot aan de subcutis. Deze micro-organismen kun je gelukkig bijna niet verwijderen. Over het algemeen zijn deze micro-organismen weinig of niet ziekteverwekkend.
Tijdelijke flora
Tot de tijdelijke flora worden die micro-organismen gerekend die op de huid zitten en die daar gekomen zijn door contact met andere mensen bijvoorbeeld door een hand te geven of via voorwerpen enz. Deze micro-organismen worden tijdelijk genoemd omdat ze door het reinigen van handen met (antiseptische) zeep of alcohol gemakkelijk zijn te verwijderen. Deze tijdelijke micro-organismen zijn vaak wel ziekteverwekkend.
Verstoring Microbioom
Als het microbioom goed werkt is er niks aan de hand en houd het de huid gezond. Maar helaas is het microbioom de laatste generaties in kwaliteit erg achteruitgegaan. De huid is vooral beschadigd door regelmatig antibioticagebruik, luchtvervuiling, zeep, verkeerde cosmetica (!) en door een voedingspatroon dat schadelijke micro-organismen ondersteunt (schimmels).
De aanwezigheid van schadelijke bacteriën zoals bijvoorbeeld Staphylococcus aureus lijkt bij te dragen aan langdurige huidklachten.
Een verstoring van het microbioom geeft onder andere meer kans op:
- allergieën
- huidproblemen zoals psoriasis, rosacea, eczeem en acne
- astma
- glutengevoeligheid.
Een groot probleem is dat er door antibioticagebruik resistente bacteriën ontstaan zijn die wereldwijd de volksgezondheid negatief beïnvloeden.
Goede bacteriën
Met goede bacteriën bedoelen we bijvoorbeeld Probiotica. Bij het gebruik van goede bacteriën (in- en uitwendig) is de kans op verbetering van huidproblemen erg groot. Schadelijke micro-organismen wakkeren bijvoorbeeld ontstekingsprocessen in de huid aan. Maar gezonde micro-organismen remmen juist deze ontstekingsprocessen en kalmeren de huid.
Hierdoor is er wereldwijd veel aandacht voor het microbioom en voor de ontwikkeling van nieuwe cosmeticaproducten rond dit thema. Wel is er nog veel te ontdekken over hoe we goede bacteriën het beste in kunnen zetten. Onder het microbioom wordt niet alleen de huid maar ook de darmen, longen, mond en vagina bedoeld. Dus een gezond voedingspatroon en levensstijl is essentieel voor een gezonde huid en een uiterst traag proces van huidveroudering.
Lieve groet Irene