Irene aan het woord – Beschermen tegen de zon door voeding

Irene aan het woord – Beschermen tegen de zon door voeding

De zomervakantie periode zit er weer op maar ik wilde dit onderwerp graag onder de aandacht brengen. Want is het mogelijk om je tegen de zon te beschermen door voeding?

Ja, dat kan!!!!

Natuurlijk kun je niet zonder zonbescherming maar je kunt de huid wel helpen door bepaalde voedingsmiddelen en/ of supplementen te gebruiken. Smeren én eten om zonnebrand tegen te gaan is natuurlijk ideaal. Uiteindelijk willen we alles proberen om huidkanker te voorkomen.

Nadeel Zonlicht

Zonlicht hebben we nodig. Denk bijvoorbeeld voor aanmaak van vitamine D. Maar aan de andere kant kan de huid verbranden en moeten we ons beschermen tegen UV stralen. Door verbranding van de huid kan ons DNA beschadigd raken met als gevolg huidkanker. Dus dit moeten we zeker voorkomen.

Zonlicht kan ook voor ontsierende pigmentvlekken zoals moedervlekken, zwangerschapsmasker of andere vormen van hyperpigmentatie veroorzaken. Lees hier alles over hyperpigmentatie. Maar ook veroorzaakt het vroegtijdige huidveroudering, een droge huid, zonneallergie enz. Je ziet dat beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon écht noodzakelijk is.

Hoe werkt zonbescherming via voeding

Eigenlijk ben ik te laat met deze tekst want je zou 8 a 10 weken voordat je op vakantie gaat al moeten beginnen met het aanpassen van je voedingspatroon. Beter laat dan nooit.

Wat moet je daarvoor doen?

  1. Omega 3

Omega 3 verlengt de tijd die je in de zon kan doorbrengen zonder te verbranden en verlaagt de kans op zonnebrand en huidkanker.

Bronnen van Omega 3 zijn: vette vis (zalm, haring, makreel), visolie, krillolie, walnotenolie, sommige noten en zaden (chia zaad, lijnzaad en macadamia noten).

Naast het gebruik van de juiste olie is het verminderen van bewerkt voedsel, granen en suiker van belang. Maar dat is natuurlijk algemeen bekend.

  1. Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen uitschakelen. Vrije radicalen zijn stoffen die vrijkomen bij allerlei chemische processen in ons lichaam. Het zijn reactieve moleculen die schade in ons lichaam veroorzaken zoals schade aan ons DNA en onze cellen, wat tot het ontstaan van kanker kan leiden. Het eten van antioxidanten helpt het lichaam de schade, veroorzaakt door de zon, snel op te ruimen en vermindert zo de kans op huidkanker. Antioxidanten zitten vooral in groente en fruit.

Uiteindelijk wil een plant zich ook beschermen tegen UV schade en andere bedreigingen. Door het eten van planten rijk aan antioxidanten helpen we het lichaam om schade te voorkomen en wordt de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten gestimuleerd.

 

Bekende antioxidanten zijn:

– Natuurlijk Vitaminen A, C en E


Skin Protection Cream SPF 25 bevat al deze 3 vitaminen!

Astaxanthine: Een algen oxidant die carotenoïde bevat. Veel vissoorten en bijvoorbeeld flamingo’s eten deze algen. Deze stof komt daardoor voor in zalm, kreeft, garnalen en geven de flamingo’s hun mooie roze kleur.

Druivenpit extract:  Bevat waardevolle bioflavonoïden zoals OPC (=Oligomere Proantho Cyanidines).

Lycopeen:  speelt een rol in het voorkomen van verschillende soorten van kanker en het vertragen van de groei van kanker. Het komt veel voor in tomaten, watermeloen en papaya.

Beta catoteen: Het helpt het proces van huidveroudering te vertragen en de huid te beschermen tegen UV schade door zijn ondersteunende werking in de aanmaak van melanine. Het is de voorloper van vitamine A.

En er zijn nog heel veel andere antioxidanten waar ik niks over heb verteld bijv. granaatappel, bessen, groene thee en zo ook heel veel groene groenten.

Conclusie: Met de juiste voeding is de huid goed tegen de zon te beschermen.

Van buitenaf zijn de producten van Lady Esther natuurlijk super om een mooie bruine kleur te krijgen zonder te verbranden!

 

Lieve groet Irene

 

Lees hier mijn vorige blog