Column Lonneke – Dit is hoe ceramiden werken om de huid te beschermen

Column Lonneke – Dit is hoe ceramiden werken om de huid te beschermen

Ceramiden zijn essentieel voor de gezondheid van de huid. En alleen een gezonde huid kan er feilloos mooi uitzien.

Daarom wil ik je vandaag uitleggen welke functies ceramiden hebben, waarom ze niet mogen ontbreken in de huidverzorging en welke speciale rol de DMS-crèmebasis van S’METICS speelt.

Wat zijn ceramiden?

Simpel gezegd zijn ceramiden vetten die van nature in de menselijke huid voorkomen. Deze vetten, ook wel lipiden genoemd, bevinden zich vooral in de bovenste laag van de huid, het stratum corneum. Daar vormen ze dubbele lipidelagen die fungeren als een natuurlijke beschermende barrière voor de huid, bijvoorbeeld tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

De huidbarrière zorgt er namelijk voor dat er geen schadelijke stoffen in de huid kunnen komen. Waar iets niet binnenkomt, kan iets kostbaars niet ontsnappen. De huidbarrière voorkomt ook dat de huid vocht verliest, ook wel bekend als transepidermaal waterverlies (TEWL). Maar dat is niet alles.

Ceramiden reguleren processen zoals de celdeling, houden uw huid zacht en soepel en vormen in totaal 60 procent van de huidsamenstelling.

Anti-aging met ceramiden

Allereerst zou je jezelf kunnen afvragen waarom de huid überhaupt externe lipiden nodig heeft, terwijl de huid zelf ceramiden produceert? Helaas maakt de huid vanaf 25 jaar minder ceramiden aan. Daarom is het zo belangrijk om de huid al in een vroeg stadium te ondersteunen met de juiste huidverzorging omdat de huid in de loop van het leven zijn elasticiteit verliest. Het wordt droger, er ontstaan rimpels en er kunnen pigmentvlekken verschijnen.

Ceramiden helpen de huid dit proces te weerstaan en hebben daarom een belangrijke anti-aging werking. Huidverzorging met ceramiden zorgt ervoor dat je huid meer vocht kan vasthouden. En dat resulteert in een betere bloedcirculatie, een gladdere huid en minder rimpels. Bovendien remmen ceramiden de melanogenese, die verantwoordelijk is voor hyperpigmentatie.

Welke huidtypes hebben ceramiden nodig?

Elke huid heeft ceramiden nodig. Dit is de enige manier waarop de huid op de lange termijn gezond kan blijven. De droge en gevoelige huid heeft echter een bijzondere behoefte omdat deze een extra portie lipiden nodig heeft om meer vocht te kunnen opslaan en beter beschermd te zijn tegen invloeden van buitenaf. Hetzelfde geldt voor mensen met neurodermitis- en psoriasis.

Ceramiden helpen ook bij inflammatoire huidziekten zoals acne. Omdat bij acne de huidbarrière meestal beschadigd of geïrriteerd is, vereist deze speciale zorg. Ceramiden zijn ideaal om de natuurlijke bescherming van de huid te herstellen en te hydrateren.

Omdat het een werkstof is dat identiek is aan de huid, zijn bijwerkingen uiterst zeldzaam.

Combineer ceramiden met vitamines

Ceramiden beschermen je huid en daarom moet jij ook de ceramiden beschermen. Vetten zijn zelfs gevoelig voor lipidenperoxidatie, de vernietiging veroorzaakt door vrije radicalen die veel schade aan het lichaam kunnen veroorzaken.

Maar het goede nieuws is: antioxidanten kunnen vrije radicalen aanpakken. Bekende en krachtige antioxidanten zijn onder meer vitamine C, vitamine A (retinol), vitamine E en resveratrol.

Ceramiden zijn bouwstenen van de DMS-crèmebasis van S’METICS.

Bij S’METICS hoef je niet lang te zoeken naar een product dat deze belangrijke ceramiden bevat. De DMS-crèmebasis bevat ceramiden en zijn daarom een natuurlijk basisbestanddeel van alle verzorgingscrèmes van S’METICS.  

Alle componenten van de DMS-crème basis zijn gebaseerd op de natuurlijke lipiden laag van de huid. Je huid herkent het als eigen en kan het perfect opnemen. Naast de belangrijke ceramiden die uit gist worden gewonnen, vind je in de DMS crèmebasis plantaardig squalaan uit olijven, plantaardige triglyceriden en plantaardige fosfolipiden.

Ceramiden in voedingsmiddelen

Als je ceramiden bij je voedsel wilt consumeren, moet je onder andere eieren, sojabonen, spinazie en tarwekiemen eten. Maar pas op. De hoeveelheid die je via de voeding binnen kunt krijgen is bijvoorbeeld niet voldoende om een gericht anti-verouderingseffect op de huid te bereiken. Van binnenuit helpt alleen het innemen van ceramidecapsules.

VEEL SUCCES EN LIEFS LONNEKE

Lees hier de vorige Column