Column Lonneke – Wat is Retinol?

Column Lonneke – Wat is Retinol?

Wat is Retinol?

Retinol is een organische chemische verbinding die tot de groep retinoïden behoort en het is een vorm van vitamine A die in veel voedingsmiddelen voorkomt, zoals lever, eieren en zuivelproducten.

Retinol speelt een belangrijke rol in verschillende biologische processen in het menselijk lichaam.

1

Het effect van vitamine A in het menselijk lichaam
De volgende 3 voorbeelden laten zien hoe veelzijdig en essentieel vitamine A is voor de gezondheid en het welzijn van het lichaam. Een uitgebalanceerd vitamine A-gehalte is daarom cruciaal voor het behouden van een optimale (huid)gezondheid.

Ondersteunt een goed gezichtsvermogen
Vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van de ogen en het gezichtsvermogen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en andere zichtproblemen.

De rol van vitamine A bij de immuun afweer
Vitamine A speelt een grote rol bij het reguleren van het immuunsysteem en het bestrijden van infecties. Het ondersteunt de aanmaak en functie van witte bloedcellen, die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van ziekteverwekkers. Een tekort aan vitamine A kan het immuunsysteem verzwakken en de vatbaarheid voor infecties vergroten.

Belangrijk voor de gezondheid van de huid
Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Het reguleert de cel proliferatie en differentiatie in de huid en ondersteunt de vorming en het behoud van gezonde huidcellen. Vitamine A wordt daarom vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten om de huidtextuur te verbeteren, acne te behandelen en tekenen van veroudering te verminderen.

1

Welke invloed heeft retinol op de huid?
De chemische structuur van retinol bestaat uit een molecuul met een specifieke rangschikking van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Door deze structuur kan retinol zijn verschillende effecten op de huid uitoefenen. De positieve effecten zijn onder meer:

Stimulatie van de collageenproductie
Retinol stimuleert de productie van collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de sterkte en elasticiteit van de huid. Door de productie van collageen te verhogen, helpt retinol de verschijning van fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Versnelling van celvernieuwing
Retinol bevordert de natuurlijke vernieuwing van huidcellen, wat resulteert in een gladdere en gelijkmatigere huidtextuur. Retinol helpt dus dode huidcellen te verwijderen en verstopte poriën tegen te gaan.

Regulering van de talgproductie
Retinol ondersteunt bij het reguleren van de talgproductie, wat vooral gunstig is voor mensen met een vette of voor acne gevoelige huid. Door de talgproductie te reguleren, helpt retinol de verschijning van onzuiverheden te verminderen.

Vermindering van hyperpigmentatie
Retinol vermindert pigmentverschuiving door het reguleren van de productie van melanine.

1

Hoe worden retinolverzorgingsproducten correct gebruikt?
Bij het gebruik van retinolproducten is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

Laat de huid “wennen”
Omdat retinol een krachtige werking kan hebben, is het raadzaam om het langzaam te gaan gebruiken en de huid er geleidelijk aan te laten wennen om irritatie te voorkomen.

Toepassing in de avond
Retinol maakt de huid gevoeliger voor zonlicht en dient daarom bij voorkeur ’s avonds te worden gebruikt.

Gebruik een hydraterende crème
Retinol kan de huid uitdrogen, dus het is belangrijk om ook een hydraterende crème te gebruiken om de huid gehydrateerd te houden.

Combinatie met andere ingrediënten
Retinol is goed te combineren met andere huidverzorgingsingrediënten zoals hyaluronzuur, vitamine C en peptiden voor maximaal resultaat.

Conclusie: Retinol is een indrukwekkend ingrediënt!!

Retinol is ongetwijfeld een indrukwekkend ingrediënt in huidverzorging dat verschillende voordelen biedt. Van het verminderen van rimpels tot het verbeteren van de huidtextuur en huidteint. Wanneer je retinol gebruikt, moet je eerst voorzichtig opbouwen om huidirritatie te voorkomen. Een goede tip is om het in het begin slechts om de twee avonden te gebruiken. Bij correct gebruik is retinol dè werkstof voor een stralende, jeugdige huid!

VEEL SUCCES EN LIEFS LONNEKE