Irene aan het woord – Voor altijd jeugdig?

Irene aan het woord – Voor altijd jeugdig?

Het stoppen of remmen van verouderingsprocessen is een thema dat mensen in verschillende tijden en culturen al heel lang bezighouden. Het zoeken naar de eeuwige jeugd is al eeuwen aan de gang.

We weten inmiddels dat voeding en een hoge SPF heel belangrijk zijn om huidveroudering uit te stellen. Helaas kunnen we het niet stoppen. Alleen smeren is niet genoeg om uitstel te krijgen. Ook van binnenuit moeten we huidveroudering aanpakken. Dit kan door gezond te eten maar ook met voedingssupplementen. 

Stofje ontdekt

Over goede en gezonde voeding weten we al heel lang dat dit helpt om langer gezond te blijven en het verouderingsproces iets uit te stellen. Dit geld natuurlijk ook voor de zon. Een goede zonbescherming helpt om het huid veroudering uit te stellen. Maar ook de wetenschap staat niet stil en nu hebben de wetenschappers een stofje herontdekt waar ze hoge verwachtingen van hebben. Dit stofje heet Spermidine en houdt ons jong.

Wat is Spermidine?

Spermidine is een stofje dat ze als eerste hebben gevonden in jawel ………. Sperma. Maar het zit in iedere cel van ons lichaam en van alle dieren en planten. Spermidine is een polyamine, een organische stof met meer dan 1 aminegroep. De Duitse wetenschapper Philipp Schreiner heeft in 1870 deze stof al ontdekt in sperma. Maar nu is er meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en weet men veel meer over de positieve effecten.

We krijgen Spermidine via de voeding binnen en zit o.a. in:

Oude kaas, wijn, bier, aardappelen, granen, maïs en peulvruchten, soja, kip, lever, tomaten, avocado, chocolade, bananen, paddenstoelen, bloemkool, broccoli. Maar het kan ook als voedingssupplement worden ingenomen. 

Wat doet Spermidine?

Het belangrijkste wat het doet is oude en beschadigde cellen opruimen en nieuwe jongere en gezondere cellen er voor in de plaats maken. Dit wordt met, een duur woord, Autofagie genoemd.

Het betekent dat ons lichaam het natuurlijk zelf regulerend mechanisme gebruikt om onnodige en niet functionele cellen te verwijderen.

Dit is super belangrijk bij ontstekingen, infecties, stress, fysieke inspanningen en……… de huidveroudering.

Dit heeft als gevolg dat het een anti-aging effect heeft. Maar er zijn nog veel meer voordelen van Spermidine zoals o.a. :

  • Beschermen tegen kanker
  • Ondersteunt de werking van ons immuunsysteem door verbetering van de T-lymfocyten
  • Beschermen en verbeteren van hersenfuncties
  • Betere werking van de mitochondriën (onze energie centrale)
  • Ondersteunt het immuunsysteem door het verminderen van cytokines die ontstekingsbevorderend werken.
  • Beschermt tegen hart en vaatziekten en kan de bloeddruk verlagen

Er is nog heel veel wetenschappelijk onderzoek nodig maar het ziet er wel heel veelbelovend uit. Er is zelfs een veronderstelling dat het de ontstekingen in de longen door het Corona virus zou kunnen verminderen.

Lieve groet Irene

Lees hier mijn vorige blog