Irene aan het woord – Peelings

Irene aan het woord – Peelings

Peelings
Inmiddels zijn we alweer een paar weken aan het werk. En wat bevalt mij dat goed!!! Hebben jullie dat ook? Heerlijk om weer te kunnen werken en je cliënten weer te mogen behandelen. En wat is er veel werk aan de winkel.

In mijn vorige Oreoscoop verhaal vertelde ik al dat we de cliënten van hun winterhuid willen ontdoen. Dat kan via de seizoen behandelingen wat een korte behandeling is maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het peelen van de huid. Het is nu in het voorjaar de beste tijd om je van je oude jas te ontdoen. Natuurlijk geldt dat ook voor het najaar. De zomer is minder geschikt om een sterke peeling behandeling te ondergaan i.v.m. de kans op pigmentvlekken.

Exfoliëren
Wat betekent dat nu eigenlijk. Het betekent eigenlijk alleen maar dat dode, oude cellen en beschadigde huidcellen worden verwijderd wat in principe een natuurlijk proces van ons lichaam is. Dode huidcellen worden vanuit het stratum basale vervangen door nieuwe hoorncellen. In feite is dat een soort vervellen. Wij mensen vervellen meer als een slang of een ander reptiel.

Omdat in de winter de huid zich verdikt en we veel mineralen en vitaminen tekort komen is het nu de tijd om de huid te verdunnen waardoor werkstoffen beter worden opgenomen en huidproblemen kunnen worden aangepast.

Het resultaat is:

  • Fijnere en verbeterde huidstructuur
  • Een frisse stralende huidskleur
  • Minder pigmentvlekjes
  • Een verdikking van de lederhuid door aanmaak van collageen
  • Vervaging van rimpels
  • Betere doorbloeding

Verschillende soorten peelings
Er zijn heel veel verschillende peelings op de markt. LE (Lady Esther) werkt met lage concentraties fruitzuren en heeft daarnaast een scrub, lysing en een peeling in het assortiment. Hier kun je goede resultaten mee bereiken zeker als je dat combineert met Microdermabrasie.

Maar er zijn heel veel meer soorten peelings.

Ik heb ze op een rijtje gezet:

  • Exfolianten (scrub, lysing, peeling)
  • AHA’s (glycolzuur, melkzuur, amandelzuur)
  • BHA’s (salicylzuur)
  • PHA’s (Gluconolactone)
  • Skin Resurfacing peeling (fruitzuur + werkstoffen)
  • TCA (trichloor azijnzuur)
  • Phenol peeling
  • Resorcinol

Onderscheid Peelings
Al deze peelings worden grofweg onderverdeelt in Oppervlakkig, Middeldiep en Diep. Dit heeft o.a. te maken met de pH waarde en de combinaties van het betreffende zuur(zuren). Maar het heeft ook te maken met de wetgeving.

Wij als huidexperts mogen alleen Oppervlakkige peelings gebruiken. Maar daar kun je ook weer een onderscheid in maken.

Ten eerste betekent dat we alleen op het stratum corneum (hoornlaag) werken.

Ten tweede dat we t/m het stratum granulosum (korrellaag) gaan.

Ten derde t/m de dermis (lederhuid).

De Middeldiepe peelings gaan t/m stratum Papilaire (papilaire laag van de lederhuid) en de Diepe gaan zelfs tot het midden van het stratum reticulaire (reticulaire laag van de lederhuid)

Afb. 2. Weergave van de normale onbehandelde huid

(A) en de penetratiedieptes van de verschillende vormen van chemische peelingen (aangegeven in geel):

een oppervlakkige lichte chemische peeling (exfoliatie) penetreert alleen het stratum corneum

(B); een lichte chemische peeling penetreert de volledige epidermis

(C); een middeldiepe chemische peeling penetreert de papillaire dermis en het bovenste deel van de reticulaire dermis

(D); en tenslotte penetreert een diepe chemische peeling tot midden in de reticulaire dermis

(E). 1 = epidermis; 2 = dermis; 3 = subcutis

(bron: J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink)

 

Over al deze verschillende soorten peelings en hun werking hebben we voor de Huidexpert Club een 3-daagse training gemaakt. In deze 3 dagen belichten we alle facetten van de verschillende soorten peelings.

Maar ook indicatie en contra-indicatie, wat zijn de mogelijkheden, welke zuren zijn er, wat doen ze op de huid, welk huidtype kan welk zuur wel of niet verdragen enz. Natuurlijk is de kennis en het maken van een goede intake (informed consent), anamnese, huiddiagnose en behandelplan onontbeerlijk.

Wil je meer kennis krijgen over de peelings? Dan is dit echt iets voor jou. Kijk op de Huidexpert Club site of informeer bij Antoine voor meer informatie.

Lieve groet Irene

Lees hier mijn vorige blog