Irene aan het woord – Hoe is jouw kennis over de gekleurde huid?

Irene aan het woord – Hoe is jouw kennis over de gekleurde huid?

Heb jij dat ook? Ik merk dat ik te weinig tijd neem (of heb) om vakliteratuur door te lezen; eigenlijk is dit niet altijd even slim want er staan soms hele interessante artikelen in zoals laatst in het “ Beauty Journaal”.

Het artikel ging over te weinig kennis hebben van de gekleurde huid. Iemand van de redactie had een  Amerikaanse Zoom meeting gevolgd die heette The Brown Skin agenda met dermatochirurg Jeanine Downie, dermatoloog Wendy Roberts en plastisch chirurg Nia Banks.

Classificatie van Fitzpatrick

Deze schaal geeft je huidtype aan naar hoe je huid reageert op UV straling. Deze zijn in 6 huidtype onderverdeeld.

Deze classificatie is inmiddels al weer 45 jaar oud (1975) en volgens Dr. Wendy Roberts achterhaald.

Zij heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat heet het Roberts Skin Type Classification System.

Dr. Wendy Roberts is een Amerikaanse dermatoloog en heeft een privé praktijk in Rancho Mirage, Californië. Haar wetenschappelijke en medische expertise wordt door vele bevolkingsgroepen over de hele wereld omarmd.

Het Roberts Skin Type Classification System.

Dr. Roberts gaat uit van 4 elementen om een huidtype te bepalen.

  • Hoeveelheid melanine in de huid
  • Hyperpigmentatie
  • Photo-aging
  • Littekens 


Om tot een goede diagnose te komen gaat zij uit van:

  • De etnische achtergrond en de anamnese
  • Het visueel onderzoek
  • Reacties van de huid
  • Palperen en onderzoeken van de huid


Waarom heeft zij dit systeem ontwikkeld?

Zij heeft dit systeem ontwikkeld omdat er veel meer gekleurde mensen zijn als niet gekleurde mensen op de wereld. Inmiddels zijn er ongeveer 53 verschillende huidtypen geclassificeerd.

Volgens Dr. Roberts zijn steeds meer mensen in de Verenigde Staten van bi-raciale afkomst. Het is sinds 1980 verdrievoudigd. Bi-raciale betekent gemengd ras. Dus bijv. papa is Afrikaans en mama Engels en hun kinderen zijn dus bi-raciaal.

Op dit moment wordt de Fitzpatrick nog steeds gebruikt en daar is volgens mij niks mis mee. Ik gebruik het zelf ook om een goed product advies te kunnen geven bij onder andere zonverzorgingsproducten. Fitzpatrick zegt niet zoveel over huidtypen maar meer over het gebruik van een SPF factor. Dr. Wendy Roberts voert het veel verder door.

In 2013 heb ik een workshop Gekleurde huid bij de ANBOS gegeven en daar ging ik al van de etnische achtergrond van de cliënt uit. Dus waar kom je oorspronkelijk vandaan, hoe lang woon je al in Nederland. Ben je in Nederland geboren enz. En natuurlijk een goede anamnese en huiddiagnose is super belangrijk om een goed behandelplan op te kunnen stellen.

Een collega van mij zei altijd “een huid is een huid” en die is bij iedereen anders of hij nu gekleurd of niet gekleurd is. Essentieel is ook dat je een goede kennis hebt van etnische huiden zoals de Aziatische-, Negroïde-, Zuid-Europese- en Kaukasische huid. 

Je kunt niet stellen dat een gekleurde huid per definitie vet is, grove poriën heeft, meer en grotere zweetklieren heeft enz. Dat is veel te kort door de bocht.

Lieve groet Irene

Ps lees hier mijn vorige blog