Irene aan het woord – Zonbescherming

Irene aan het woord – Zonbescherming

Het is bijna weer zover: de grote vakantie staat voor de deur. Het is super belangrijk om je cliënt van een goed zonadvies te voorzien. Ik heb het al vaker over zonbescherming gehad maar ik wil dat nogmaals doen met voldoende reden.

Tegenwoordig kun je de zonkracht bekijken per dag.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt.

DE ZONKRACHTSCHAAL VAN HET KNMI

ZONKRACHT OMSCHRIJVING IN HET WEERBERICHT ROODKLEURING ONBESCHERMDE HUID

NA X MINUTEN

HUID VERBRANDT

 

1-2 vrijwel geen 100 -50
3-4 zwak 35 – 25
5-6 matig 25 – 15 gemakkelijk
7-8 sterk 15 – 10 snel
9-10 en hoger zeer sterk minder dan 10 minuten! zeer snel

 

Zonkracht 7 of meer komt in ons land regelmatig voor.  Ongeveer 20 keer per jaar, in de afgelopen jaren is er enkele keren een zonkracht 8 gemeten.

In het zuiden van Europa staat de zon hoger aan de hemel, hier worden zomers zonkrachtwaarden gemeten van 9 of hoger.

Op de site van het RIVM kun je per dag en zelfs per uur zien hoe de zonkracht op dat moment is.

Natuurlijke zon bescherming

Ieder mens is anders dus hoeveel zonkracht jij kunt hebben is afhankelijk van meerdere factoren. Vooral het huidtype volgens Fitzpatrick is een goede leidraad voor het adviseren van een zonneproduct. Als je Fitzpatrick bij Google intypt krijg je gelijk de ANBOS classificatie van 6 huidtypes.

D.m.v. een vragenlijst kun je gemakkelijk het huidtype bepalen.

Je huid is je natuurlijke bescherming tegen de zon. Zodra je huid UV-stralen voelt, treden allerlei processen in werking.

“Bruin worden is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van de huid”.

De melanocyten in de epidermis maken melanine aan, wat dat mooie bruine kleurtje geeft. Deze bescherming is in staat om een deel (maximaal 50%) van de UV-straling te blokkeren. Onder invloed van UV-B straling worden de keratinocyten geactiveerd om meer cellen aan te maken, waardoor de epidermis verdikt.

Die huidverdikking merk je niet, pas als je thuis komt in een kouder klimaat begint je huid te schilferen. Je raakt die extra bescherming weer kwijt. Er is hiertegen niks bestand! Het perfecte verkoop moment om een peeling en een sterk hydraterende body crème/ lotion aan je cliënten te adviseren. Deze extra bescherming kaatst ook nog eens een deel van de zonnestralen terug.

UV stralen en SPF

Huidverdikking en een mooi bruin kleurtje alleen biedt (helaas?) toch nog onvoldoende bescherming tijdens het zonnebaden. Vandaar dat huidbescherming met een zonnebrandproduct essentieel is.

In de loop van de jaren zijn de ideeën over zonbescherming behoorlijk veranderd. Vroeger werd al heel snel factor 50 geadviseerd maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Zie hieronder een tabel met UV filters en SPF.

Als je hier kijkt zie je dat bij:

SPF factor 4 al 75% van de UV straling wordt gefilterd

SPF factor 25 is dat ongeveer 96%.

SPF factor 50 houd 98% UV straling tegen.

Conclusie: Geen enkel zonneproduct houd alle UV straling tegen.

Gelukkig maar want UV straling zorgt er ook voor dat er Vitamine D wordt aangemaakt in de huid.

Dus de Skin Protection Cream SPF 25  gezichtscrème van Lady Esther is een prima product om je cliënt te adviseren. En voor het lichaam Face 2 Phase SPF 10 .  Let er op dat je je cliënt adviseert om meerdere keren per dag te smeren. Er zijn natuurlijk nog meer producten van Lady Esther die je prima kunt adviseren.

Wat belangrijk is dat je zoveel mogelijk uit de zon blijft  tussen 12 – 15 uur. Ideaal om een siësta te houden. Uiteindelijk is daar de vakantie ook voor. Hieronder heb ik nogmaals de link van KWF gezet daar staan de adviezen per huidtype nogmaals uitgelegd.

Voor nu wens ik jullie allemaal alvast een super mooie zomer toe.

https://www.kwf.nl/SiteCollectionDocuments/zonnebord_huidtypes.pdf

 

Lieve groet Irene

Lees hier mijn vorige blog