Irene aan het woord – Wat is een serum eigenlijk (deel 2)

Irene aan het woord – Wat is een serum eigenlijk (deel 2)

Als je op internet gaat kijken wordt er onder een serum de vloeistof verstaan die overblijft als men bloed laat stollen en het stolsel eruit centrifugeert….. Wat overblijft is water met daarin opgelost eiwitten, vitaminen, mineralen, hormonen enz. Dit zijn de belangrijkste voedingstoffen voor ons lichaam.

In de cosmetica wereld betekent het dat het een product is met hogere concentraties werkstoffen dan in een crème. Het dient als aanvulling op de dag en/of nachtverzorging.

Over het algemeen bevatten serums kleinere moleculen dan in een crème, zodat de huid ze beter opneemt en ze dieper in de huid terecht kunnen komen. Hoe dikker en zwaarder de ingrediënten in crèmes zijn, hoe meer ze een barrière vormen op de huid.

Vormen van Serums

Serums kunnen op olie- of op waterbasis zijn. Op waterbasis zijn het meestal gels en op vet basis zijn het meestal dunne emulsies. Omdat serums hogere concentraties werkstoffen bevatten zijn ze vaak verpakt in kleine flesjes want je hebt maar enkele druppels van het product nodig.

Er zijn veel verschillende serums die specifieke huidproblemen kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld voor de vochtarme, droge, vette, gevoelige en oudere huid.

Waarom een serum gebruiken

Vaak hoor je mensen zeggen ‘’waarom zou ik een serum gebruiken; ik heb toch al een dag en/ of nachtcrème’’. Dat klopt deels omdat bij een serum alle ballast stoffen zoals vetten, emulgatoren, verdikkingsmiddelen enz. uit het serum gehaald zijn! Je krijgt pure werkstoffen op je huid. Dan zou je denken dat je geen crème meer hoeft te gebruiken.

Maar dat is niet helemaal waar. Sommige serums voelen niet zo comfortabel aan op de huid; niets van dit alles bij Lady Esther! De crème helpt om dat gevoel weg te nemen en zal de huid verder beschermen en voeden. Regelmatig, liefst tweemaal  dagelijks gebruik van een serum verbetert de huidconditie aanzienlijk én zeker voor de langere termijn!

Hoe gebruik je een serum

Natuurlijk moet je de huid goed reinigen, daarna breng je enkele druppeltjes van het serum aan en verdeel je deze over je gezicht; vervolgens breng je een dag / nachtcrème aan.

Niet eerst de dag of nachtverzorging aanbrengen en het serum eroverheen want dat remt de opname van de werkzame stoffen uit het serum.

Een serum kun je als kuur gebruiken bijvoorbeeld in de herfst/ winter kan de huid door de weersomstandigheden meer voeding nodig hebben. Of zoals nu in de lente/ zomer kan de huid juist extra vocht als aanvulling gebruiken. Je kunt een kuur van bijv. 6 weken adviseren. Maar natuurlijk ook dagelijks als extra verzorging. En wat dacht je van een feestje. Een serum geeft je huid gelijk een oppepper. Zo is er voor ieder huidtype of huidprobleem wel een serum.

Enkele werkzame stoffen zijn o.a.:

Hyaluron: De vocht vast houder bij uitstek. Vochtarme huid en oudere huid.

Retinol (vitamine A) : Werkt mee om de aanmaak van nieuwe cellen en collageen te stimuleren waardoor de huidstructuur verbetert. Voor een oudere huid, droge huid.

D-Panthenol (vitamine B5): helpt tegen irritaties van de huid, wond helend doordat het de fibroblasten stimuleert en anti-aging. Gevoelige huid, oudere huid.

Kaviaar (bevat veel oligopeptiden): Dit zorgt ervoor om de huid te verzachten, te voeden, te repareren en nieuwe energie te geven. Voor een droge en snel vermoeide huid.

Sheabutter (rijk aan vitaminen A, E, F) Het heeft hydraterende en een wond helende werking. Droge, geïrriteerde, vochtarme huid.

Veel succes en tot de volgende keer!

Lieve groet Irene

 

Lees hier mijn blog van 4 maart