10 okt Exfoliëren (deel 4)
Als je het Curriculum Vitae (bekend als CV in de volksmond) zou bekijken van Irene van Duuren dan val je van je stoel. Een imposante lijst met certificaten, diploma’s en deelnames waar je U tegen zegt. Dat Irene ontzettend veel kennis heeft over ons vak is voor degene die haar nog niet kent opgehelderd. Telkens beantwoordt ze een actueel onderwerp.
Deze keer is het onderwerp: Exfoliëren (deel 4)
In deel 3 heb ik het over de voorbehandeling van fruitzuren gehad. Nu komt de behandeling, nabehandeling en concentratie van zuren aan de beurt.
Voorbehandeling
Na een intake gesprek kan uiteindelijk de behandeling beginnen. Leg iedere stap die je doet aan je cliënt uit. Natuurlijk begin je eerst met reinigen en ontsmetten van de huid. Naar aanleiding van de huiddiagnose bepaal je met welk fruitzuur je gaat werken.
De peeling wordt aangebracht met een wattenstaafje, nitril handschoenen of steriele gaasjes. Het kan een wat branderig gevoel op de huid geven wat na enige tijd minder wordt. Je kunt ook met een waaier wapperen wat het branderig gevoel verminderd.
De inwerktijd van de peeling is afhankelijk van de pH waarde, het percentage fruitzuur en de eventuele combinatie van fruitzuren. Hoe lager de pH-waarde hoe sterker de peeling. Na de inwerktijd wordt de peeling van het gezicht gehaald en geneutraliseerd. Daarna zal een verzorgend product en zonbescherming aangebracht worden.
Resultaat
Na de behandeling kan de huid wat rood zien maar dat verdwijnt afhankelijk van de sterkte van de peeling binnen enkele dagen. Er kan een versterkte huidschilfering ontstaan.
Na 1 behandeling zal de huid frisser en egaler zijn. Maar normaal heb je meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
In kuurverband kun je 3 à 6 behandelingen geven om de 2 weken. Dit is afhankelijk van de sterkte van de peeling. Bij sterkere peelings zit er een langere periode tussen de behandelingen.
Sterkte van peelings
De peelings worden onderverdeeld in
a. oppervlakkige, b. lichte, c. middel-diepe en d, in diepe peelings.
De Nederlandse Cosmetica Vereniging, de NCV, heeft wettelijk vastgelegd dat verkoop van fruitzuurproducten met een vrij zuur percentage hoger dan 20% uitsluitend is voorbehouden aan dermatologen en artsen. Het betreft hier zowel behandelingen als producten. Aan andere disciplines, schoonheidsspecialisten, huidtherapeutes etc., is het toegestaan om tot een maximum van 20% vrij zuur te gaan. Dit vind ik wel lastig want niet alle fruitzuren zijn even sterk.
Op internet kun je alles kopen dus let op wat je doet!!!!!!!!!!
In ieder geval zijn de fruitzuur producten van Lady Esther 100% veilig te gebruiken.
Kijken we naar glycolzuur dan heeft dat een pH waarde van:
5% = pH 3,6
10% = pH 3
50% = pH 2,1
70% = pH 1,1
Bij de acne examens mag met fruitzuren worden gewerkt maar deze moeten 2.5 en hoger als pH waarde hebben.
Afb. 2. Weergave van de normale onbehandelde huid (A) en de penetratiedieptes van
de verschillende vormen van chemische peelings (aangegeven in geel): een oppervlakkige
lichte chemische peeling (exfoliatie) penetreert alleen het Stratum Corneum.
(B); een lichte chemische peeling penetreert de volledige epidermis.
(C); een middeldiepe chemische peeling penetreert de papillaire dermis en het bovenste deel van de
reticulaire dermis.
(D); en tenslotte penetreert een diepe chemische peeling tot midden in de reticulaire dermis (E). 1 = epidermis; 2 = dermis; 3 = subcutis.
(bron: J. Jansma, R.H. Schepers, A. Vissink)
Er is nog veel meer te vertellen over chemische peelings en andere huidverbeterende behandelingen maar dat is voor een volgende keer.
Lieve groet Irene