19 mrt Column Lonneke – 5 tips om je huidbarrière op te bouwen en te versterken
5 tips om je huidbarrière op te bouwen en te versterken
Weet jij eigenlijk waarom een gezonde huidbarrière zo belangrijk is voor een feilloos mooie huid?
Het reguleert het transepidermale waterverlies (TEWL) van de huid en zorgt voor de verdediging tegen ziekteverwekkers, schadelijke milieutoxines en chemische stoffen.
Wanneer dit optimaal werkt, is het een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde huid . Er zijn veel redenen om eens nader te bekijken waar je op moet letten zodat je huidbarrière in balans is.
In deze column meer over:
- Intact huidmicrobioom – gezonde huidbarrière
- De pH-waarde
- Tip 1: Behoud de zuurmantel
- Tip 2: Geef je huid vitamines
- Tip 3: Vermijd conserveermiddelen
- Tip 4: Te veel reinigen kan schadelijk zijn voor de huid
- Tip 5: Darm en huid in harmonie
Intact huidmicrobioom – gezonde huidbarrière
Als het gaat om het versterken van de huidbarrière, hebben we het over de buitenste laag van de opperhuid. Simpel uitgelegd heeft het een soort filterfunctie.
Goede stoffen mogen erin (hoogwaardige actieve ingrediënten), slechte stoffen (ziektekiemen) moeten buiten blijven. Hierachter bevindt zich een intact huidmicrobioom.
Wat is het huidmicrobioom?
Er wordt aangenomen dat er ongeveer tien miljard micro-organismen op het huidoppervlak aanwezig zijn. En dit geheel van alle virussen, bacteriën en schimmels op de huid, wordt het huidmicrobioom genoemd.
Het microbioom zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor ziekteverwekkende micro-organismen om zich te vestigen. Helaas wordt de huidbalans vaak uit balans gebracht door omgevingsinvloeden, genetica, medicijnen en een ongezonde levensstijl. De pH-waarde moet daarnaast ook in balans zijn.
Een optimaal milieu is het zogenaamde zure milieu. Als de pH-waarde rond de 5 ligt, hebben ziektekiemen en ziekteverwekkende virussen het moeilijk.
Als de zuurmantel echter wordt verstoord, ontstaan er zogenaamde ‘openingen’ of ‘toegangsroutes’ waar ziekteverwekkende virussen, schimmels of bacteriën makkelijk de huid kunnen doordringen.
De pH-waarde
pH betekent “potentia Hydrogenii”
De pH-schaal loopt van 1-14 en wordt een zure waarde van 1-6 genoemd, de waarde 7 wordt als neutraal beschouwd en alles wat verder gaat, wordt in de chemie alkalisch genoemd. Als onze pH-waarde in het lagere bereik ligt, is deze zuur en vormt dus de zogenaamde beschermende functie.
Maar als het stijgt naar het alkalische bereik, wordt het evenwicht verstoord. Dit betekent dat belangrijke functies, zoals de vorming van de lipidenlaag van de huid, niet meer goed functioneren.
Gevolg: een verstoorde huidbarrière. Dit kan resulteren in een droge, gevoelige huid, diverse huidaandoeningen en zelfs neurodermitis.
Tip 1: Bescherm de zuurmantel
Om een zure pH-waarde te behouden, moet u een paar tips volgen om uw huid de best mogelijke bescherming te bieden. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoogwaardige, correct gedoseerde en goed verdragen ingrediënten. Zogenaamde huid identieke ingrediënten helpen je je huidbarrière te versterken.
Wat zijn huid identieke ingrediënten?
Je lichaam herkent hui identieke actieve ingrediënten omdat het deze zelf aanmaakt. Hyaluronzuur is zo’n huid identieke stof, het wordt goed verdragen, doet wonderen in kleine doseringen en heeft veel goede hydraterende en anti-verouderingseigenschappen.
Je vindt het bijvoorbeeld in 2 producten van Dermaceutical/ S’METICS Hyaluronic Pure en in Trophogene Serum. Ook de DMS crème basis voldoet aan deze eis. Het is de basiscrème in elk crème product en biedt vele voordelen omdat er plantaardige stoffen gebruikt worden die erg lijken op je huidsebum.
Deze structuren lijken op de lipidenlaag van ieders barrière en dit helpt op zijn beurt een verstoorde huidbarrière te herstellen.
Tip 2: Geef je huid vitamines
Vitaminen zorgen voor een prachtige symbiose in of op je huid. De ideale combinatie van vitamines kan huidcellen veerkrachtiger maken, de elasticiteit van de huid verhogen of ontstekingsprocessen helpen tegengaan. Advies is het Vitamin Serum.
Tip 3: Vermijd conserveermiddelen
Om de goede bacteriën en virussen op onze huid te versterken en de slechte te elimineren die ziekten veroorzaken, moet je letten op de balans tussen crèmes of serums en conserveermiddelen.
Een hoog gehalte aan conserveermiddelen beschermt de inhoud van een crème of serum, maar kan de huid beschadigen. Elk product dat geen kritische stoffen bevat en zacht is, kan bijdragen aan een gezonde huidbarrière en daarmee aan een mooie, gezonde huid.
Het Green Ingrediënts-concept:
Dit concept geeft je de zekerheid dat de producten conserveermiddelvrij zijn. Ook worden ingrediënten vermeden die schadelijk kunnen zijn voor de huid, zoals siliconen, paraffines, allergene geurstoffen, microplastics, minerale oliën en kleurstoffen.
Op deze manier krijgt ook jouw huid alleen hoge doses waardevolle actieve ingrediënten die optimaal bijdragen aan de gezondheid van de huidbarrière.
Tip 4: Te veel reinigen is vaak schadelijker
Te veel reinigen of peelen kan zelfs schadelijk zijn. Zorg ervoor dat je bij het reinigen van jouw gezicht milde producten gebruikt die zijn afgestemd op het huidtype.
Sensitive pH Balancer brengt bijvoorbeeld de pH-waarde van de gevoelige huid in balans.
En gebruik tijdens het douchen ook een zachte doucheolie of een mousse, die de huid van optimale actieve ingrediënten voorziet en deze niet belast.
Tip 5: Darm en huid in harmonie
Naast een huidmicrobioom bestaat er ook een darm microbioom. Als de darmflora verstoord is, kan dit ook een negatief effect hebben op je huid. Het nemen van antibiotica kan bijvoorbeeld de darmflora uit balans brengen, wat tot uiting komt in de huid. Voor een gezonde darmflora moet je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt, veel beweegt, stress, alcohol en nicotine vermijdt en natuurlijk gezond eet.
VEEL SUCCES EN LIEFS LONNEKE