Column Lonneke – WAT IS GLYCATIE

Column Lonneke – WAT IS GLYCATIE

Suiker heeft een enorme invloed op het collageen in de huid, het beschadigt dit zelfs. Dit proces wordt ook wel ‘glycatie’ genoemd. Bij dit proces gaat suiker zich binden aan eiwitten.

Collageen is zoals we weten ook een eiwitsoort: deze zorgt er juist voor dat de huid soepel en jong blijft. Maar wanneer de suikers zich gaan binden aan deze eiwitten, verharden de elastische vezels en wordt het weefsel minder elastisch… Met als gevolg: rimpels en een slappe huid.

Typische glycatie rimpels op de huid zijn vaak zichtbaar op de wangen als diepe horizontale rimpels kort naast elkaar.

Hoewel glycatie een natuurlijk proces is dat in de loop van de tijd optreedt (vanaf ongeveer het 30e levensjaar) kan het versneld worden door verschillende factoren, waaronder een eetpatroon dat rijk is aan toegevoegde suikers, roken en blootstelling aan UV-straling.

Glycatie en eetpatroon
Als je je eten bakt, frituurt of grillt krijg je vaak zo’n bruin randje op je eten, bijvoorbeeld bij het frituren van friet. Dat noemen ze de Maillardreactie en die werkt als volgt: door verhitting reageren ook hier suikers en eiwitten met elkaar, waardoor het eten bruin kleurt.

Ook de goudbruine, knapperige korst op je brood komt door deze Maillardreactie. Die bruine randen heten AGE’s (Advanced Glycation End products). Als je zulke AGE’s eet, kunnen die onder andere terechtkomen in de huid en zullen het verouderingsproces versnellen.

Hier kunnen ze – net als suikers – zorgen voor verbindingen tussen suikers en eiwitten. Suikers en AGE’s geven dus beide glycatie. De inname van antioxidanten kan, aangezien de glycatie wordt versneld door de activiteit van vrije radicalen, de productie van AGE’s remmen.

Hoe kun je versuikering van de huid voorkomen of verminderen?

– Hoe meer suikers in je lichaam circuleren, hoe meer versuikering er kan ontstaan. Een keertje snoepen is natuurlijk echt niet erg: het gaat om de balans.

– Bereid je eten voornamelijk in water (koken of stomen), hierdoor ontstaan er minder AGE’s. Maar als je graag groentes grilt, doe dat vooral, want groentes blijven – ondanks het bruine randje – enorm gezond.

– Er zijn kruiden die de versuikeringsreactie mogelijk kunnen afremmen. Dat geldt voor kaneel, kruidnagel, gember, knoflook en oregano.

 Gebruik altijd een SPF! Zomer en winter!

– Krachtige antioxidanten zoals vitamine C + E en Co-enzym Q10: door de antioxidant activiteit kan het de vorming van AGE’s helpen verminderen.