Column Lonneke – INCI

Column Lonneke – INCI

*INCI

In de komende periode zal ik steeds een specifieke werkstof (INCI) van onze producten gaan uitlichten.

De meesten van jullie zijn vast al op de hoogte van de INCI-lijst van de merken maar wat betekent INCI nou eigenlijk precies en weet jij hoe je de INCI-lijst van een product moet uitlezen?

INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingrediënt, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten.

INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Op het etiket wordt bij alle cosmetica de ingrediënten aangegeven met hun INCI-naam.

SAMENSTELLING VAN EEN COSMETICAPRODUCT

Doel van de ingrediëntvermelding is de gebruikers van cosmetica te informeren over de samenstelling van een product. Om het voor de consument overzichtelijk te houden is eenduidige vermelding van de ingrediënten erg belangrijk. Voor veel ingrediënten zijn echter meerdere namen bekend, bijvoorbeeld de chemische naam, handelsnaam of merknaam. Daarom is er voor alle stoffen in cosmetica besloten om deze aan te geven met hun INCI-naam. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer iemand overgevoelig is voor een bepaalde stof.

Hoe lees je nou een INCI lijst? ]

De INCI ingrediëntenlijst kan je in drieën opdelen. Het eerste deel van de ingrediëntenlijst staat gelijk aan 90-95% van het product, het tweede deel 5-8% en het laatste deel 1-3 %. Kortom: de ingrediënten of werkstoffen die bovenaan staan hebben de hoogste concentratie in het product. Hoe lager het ingrediënt op de lijst staat, des te lager de concentratie ervan.