Column Patricia – Hoe houd je het goed

Column Patricia – Hoe houd je het goed

Ik pak de draad weer op

      1. samenstelling crème – Geheime dagboek van een crème
      2. verbindende factor – Emulgator
      3. conservering (+ antioxidant) – Hoe houd je het goed (nu aan de beurt)
      4. geurstoffen – Wat ruik ik

HOE HOUD JE HET GOED?

“CONSERVERING”

We weten inmiddels dat er ingrediënten zijn die meerdere functies hebben.
Bijvoorbeeld een emulgator die water aan vet / olie bindt en ook nog bijdraagt aan het stabiel houden van het verkregen mengsel.

Zeker zo belangrijk is dat het product een tijdje meegaat zonder te schiften, te scheiden, te rotten … dus gaan we de houdbaarheid verlengen door middel van CONSERVEREN!

Op de verpakking van een product staat de datum voor houdbaarheid, er zijn meerdere
aanduidingen: T.H.T. (tenminste houdbaar tot), T.G.T. (te gebruiken tot), of een tekening:

Conserveringsmiddelen zijn er in verschillende soorten en worden verdeeld in chemische- en natuurlijke conservering. Van de chemische middelen zijn parabenen al enige tijd in opspraak en worden tegenwoordig zoveel mogelijk vervangen door alternatieven.

Daarnaast kunnen conserveringsmiddelen geholpen en versterkt worden door antioxidanten. Antioxidanten voorkomen dat zuurstof een product laat verkleuren of ranzig maakt.

Het is lastig om te herkennen wat een conserveringsmiddel of een antioxidant is.
Hierbij een selectie uit deze groep hulpstoffen voor houdbaarheid en frisheid:

Ascorbinezuur (vit.C, natuurlijke antioxidant),
Benzoëzuur (conservering uit fruitsoorten),
Diazolidynil Urea (chemisch anti-bacterieel),
Olea Europaea Oil (olijfolie, antioxidant),
Parabenen (chemische conservering zoals butylparabeen, ethylbarabeen, methylparabeen),
Phenoxyethanol (bacteriedodend chemisch alternatief voor parabenen),
Potassium Sorbate (bewaarstof, hulpmiddel bij andere conserveringsmiddelen),
Rosmarinus Officinalis (rozemarijn, natuurlijke conservering, korte houdbaarheid),
Sodium Benzoate/Natriumbenzoate (chemisch conserveermiddel),
Sorbinezuur (natuurlijke conservering uit o.a. lijsterbes),
Tocopherol (vit.E, natuurlijke antioxidant, korte houdbaarheid)
E nummers 200-252: conserveringsmiddelen en
E nummers 337-399: antioxidanten.

Ook hier geldt zoals bij medicijnen dat er reacties kunnen optreden bij gebruik.

Noteer bij de intake/ huidanalyse alle belangrijke informatie over de huid en conditie van de klant, met name bij (over) gevoeligheid, irritatie, ziekte, verminderde weerstand, behandeltrajecten, medicatie. Kennis zorgt dat we beter kunnen adviseren en de klant helpen bij een juiste keuze.

NIEUWSGIERIG?

Tijdens een praktijkdag doen we een boekje open over de werkstoffen die worden ingezet en wat het effect is van de behandeling mag je ook nog zelf ervaren. Hoe leuk is dat!

Zien we elkaar bij Oreaden Cosmetics en de HuidExpert Club? Voor het actuele trainingsaanbod:

https://oreaden.nl
https://huidexpertclub.nl

Hartelijke groet van Patricia

Lees hier mijn vorige column