Irene aan het woord – Een droge huid

Irene aan het woord – Een droge huid

We hebben allemaal weleens een droge huid zeker in de winter maanden. Buiten is het koud en als we naar binnen gaan brandt de CV, kachel of een ander verwarmend element in huis. De temperatuurverschillen kunnen een droge huid veroorzaken.

Maar bij de meeste mensen is dit na de winter periode weer snel verdwenen. Helaas zijn er ook mensen die van nature een droge huid of vetarme huid hebben.

Dit betekent dat de talgproductie verminderd is. Door de verminderde talgproductie is de huid minder goed beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het veroorzaakt makkelijk schilfering (squama) van de huid en vaak zie je roodheden (erytheem). De huid kan bij aanraking ruw, droog aanvoelen wat kan leiden tot jeuk.

Bij dit huidtype komen bepaalde huidaandoeningen zoals bijv. tele’s,  psoriasis en eczeem vaker  voor.

Ontstaan van een droge huid

De droge huid ontstaat door een tekort aan talg waardoor water makkelijker uit de opperhuid (epidermis) verdampt. Onze huid bestaat voor 70% uit water, de talgproductie zorgt ervoor dat het vocht niet te gemakkelijk kan verdampen.

Een droge huid is meestal aangeboren maar kan ook veroorzaakt worden door slechte of verkeerde leefgewoonten. En helaas natuurlijk ook door ouderdom. Hoe ouder we worden hoe meer functies in ons lichaam langzaam minder actief worden. De hormoonhuishouding verandert, vooral in de overgang waardoor vrouwen merken dat hun huid over het algemeen droger en dunner wordt.

pH waarde

Het uitdrogen van de huid kan ook versterkt worden door te veel wassen, wassen met zeep, te heet douchen waardoor de huid nog makkelijker vocht en vet verliest. De pH van onze huid is ongeveer tussen de 5,5 – 5,8 en wordt hierdoor verstoort. Door de verstoorde pH kunnen allerlei invloeden van buitenaf problemen van de huid veroorzaken. Onze huid is licht zuur. De meeste zepen zijn basisch dus zijn boven pH waarde 7. pH waarde 7 is neutraal, niet zuur en niet basisch (bijv. water).

Alcohol en het eten van veel te veel geraffineerde suikers kunnen ook bijdragen tot een droge huid, maar ook meer rimpels en huidverslapping veroorzaken.

We hebben vetten (ceramiden, talg) ook heel hard nodig om onze huidcellen bij elkaar te houden en vormen tegelijkertijd een beschermende barrière tegen verdampen en indringen van bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen.

Herkennen van de droge huid

 • huidkleur is roze tot rood, trekkerige huid, snel geïrriteerd
 • huidreliëf geeft nauwelijks zichtbare poriën
 • huidafwijkingen bijv. teleangiëctastieën, milia, schilfering, eczeem, psoriasis
 • schilferige, rode, ruwe huid, soms gepaard met jeuk
 • fijne lijntjes, ruw
 • dunne hoornlaag 

Voeding

Naast omgevingsfactoren zoals de verwarming, heeft ook voeding een belangrijke invloed op een droge huid. Goede en gezonde voeding levert een bijdrage aan een gezonde huid.

Als je een tekort aan bijv. eiwitten of vetten hebt kunnen tekorten ontstaan waardoor de droge huid versterkt wordt. Een tekort van eiwitten kan ervoor zorgen dat er minder keratinocyten (hoorncellen) worden aangemaakt. Deze cellen beschermen ons juist tegen invloeden van buitenaf!

Adviezen

 • probeer zoveel mogelijk geraffineerde suikers in je voeding te mijden
 • het genoeg binnen krijgen van Omega 3 vetzuren is essentieel voor heel veel functies in ons lichaam bijvoorbeeld  voor de wanden van onze bloedvaten, hersenfunctie, celwanden en voor de huid
 • vitamine E zorgt voor een goede doorbloeding. Het is een perfecte antioxidant en zorgt voor een sterke celwand zodat water minder makkelijk kan ontsnappen
 • vitamine D zorgt niet alleen voor sterke botten maar beschermt ons ook tegen UV straling
 • vitamine C is belangrijk voor de collageen synthese en houdt de huid daardoor stevig (waardoor water verlies uit de dermis ook verminderd)

Noten, vis en avocado zijn o.a. heel belangrijk voor een gezonde huid. Natuurlijk zijn er heel veel meer voedingsmiddelen belangrijk voor de huid. Eigenlijk is voeding één van de belangrijkste pijlers voor een gezonde huid.

Producten van Lady Esther

Producten die we kunnen adviseren aan onze cliënt voor de droge huid is natuurlijk ten eerste de Vitamine A serie en daarnaast de Anti-Aging Cream, Gelee Royal Cream en ARTBIO Stem Cell.

Helaas gaat een droge huid vaak samen met een vochtarme huid. Dan kun je de Hyaluron serie voor overdag adviseren en bijv. de Vitamine A serie voor ‘s-avonds.

Lieve groet Irene

Lees hier mijn vorige blog

Meer weten over zuur en basisch; klik dan hier https://ontzuren.info/Basisch-vs-zuur