Irene aan het woord – Rosacea

Irene aan het woord – Rosacea

In onze basisopleiding hebben we het wel eens over Rosacea gehad maar wat is het nu eigenlijk?

Het is een chronische aandoening die rode vlekken in het gezicht geeft, voornamelijk op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. Soms zit de uitslag ook op de borst, de oren, in de nek of op de haargrens. Rosacea geeft vaak oogproblemen en een verdikking van de neus. Men noemt het soms een drankneus (rhinophyma) maar dat heeft er natuurlijk niks mee te maken!

Het ziet eruit als een vlekkerige roodheid met teleangiëctasieën en bij een ernstigere vorm zelfs papels en papulopustels. Doordat er puistjes aanwezig zijn kan het makkelijk verward worden met acné. Rosacea komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal ontstaat het tussen het 30ste en 60ste levensjaar.

Hoe ontstaat rosacea?

Eigenlijk is de oorzaak van Rosacea nog steeds niet volledig vastgesteld. Wel weten we dat er verschillende factoren zijn die mede verantwoordelijk kunnen zijn. Zo zou UV straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld kunnen beïnvloeden. Er is een tijd gedacht dat vooral de Demodex mijt de oorzaak zou zijn.

Die mogelijkheid is er nog steeds omdat deze Demodex mijt de ontstekingsreacties in de huid kan verergeren of instant houden. Kijk op http://rosacea-info.nl/bestrijding-van-demodex-bij-mensen/ voor meer achtergronden over deze mijt.

Verschillende stadia van Rosacea.

Meestal wordt Rosacea in 3 stadia / subtypen ingedeeld.

Subtype 1.

  • Blozende wangen die langdurig blijven.
  • Teleangiëctastieën.
  • Prikkelend of pijnlijk gezicht na blootstelling aan warmte, koude, wind en wassen van het gezicht.

Subtype 2.

  • Er ontstaan papels en pustels vooral op wangen, neus en kin, maar soms zelf op het hele gezicht.
  • De poriestructuur wordt grover.
  • Bij onderzoek worden geen abnormale bacteriën waargenomen, in tegenstelling tot ontstekingen  in het gezicht.

Subtype 3.

  • Er ontstaan grotere papels en pustels en dikke rode schijven onder de huid (infiltraten).
  • De huid verruwt, zelfs de contouren van het gezicht kunnen veranderen.
  • De huid wordt dik en bobbelig dit wordt “phyma” genoemd. De bekendste is de neus (rhinophyma).

Wat kunnen wij als schoonheidsspecialist betekenen

De artsen schrijven vaak antibiotica of zelfs isotretinoïde (vitamine A zuur) voor. Het zal wel helpen maar je leven lang medicijnen slikken lijkt me niet zo prettig. Helaas is er op dit moment nog geen beter alternatief want men weet niet precies wat de oorzaak van Rosacea is.

Gebruik in ieder geval milde producten zoals de Sensitive Line van Lady Esther.

Lady Esther Sensitive lijn

Ben je niet zeker of de huid van je cliënt tegen de producten kan (de serie bevat geen parabenen, geen minerale olie en geen microplastics) test dan in de armplooi de crème uit en laat het 24 uur zitten. Zorg er in ieder geval voor dat de producten geen of het liefst zo min mogelijk parfum, conservering en emulgatoren bevatten.

!!Gebruik geen sterke peelingproducten!!

Geef voedingsadviezen zoals niet te gekruid eten en matig met alcohol consumptie. Laat de klant zelf proberen uit te zoeken waar ze op reageert en dat dan natuurlijk vermijden. Helaas is er geen standaard dieet voor rosacea. Maar alle kleine beetjes helpen. Er blijken wel 2 diëten te zijn die resultaat boeken. Dat is het Histamine intolerantie dieet en het Alkalinedieet. Ik ben benieuwd of jullie deze diëten kennen of adviseren en wat jullie ervaringen hiermee zijn; laat het me gerust weten; mailen kan naar   i_v_duuren@hotmail.com

 

Lieve groet Irene

Lees hier mijn vorige blog