Irene aan het woord – Wat is Hyaluronzuur

Irene aan het woord – Wat is Hyaluronzuur

Ik wil graag in een aantal Oreoscoop blogs vertellen over de meest bekende werkstoffen zoals o.a. Hyaluronzuur, Vitamine A, B, C, E,  Aloë Vera enz. Er zijn natuurlijk ook zoveel werkstoffen!

Ik heb al eens een begin gemaakt met een eerste blog verhaal in de Oreoscoop over fruitzuren. Nu is Hyaluronzuur (beter bekend als Hyaluron) aan de beurt, deze stof wordt verwerkt in de producten van Lady Esther en CNC Skincare.

Bij CNC is de productlijn Aesthetic World waarbij dit één van de belangrijkste werkstoffen is. Bij Lady Esther in Duitsland is de Hyaluron Cream de nr. 1 in de verkoop en heeft inmiddels de populaire Vitamin A Cream gepasseerd!

Wat is Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een eiwit polysacharide (suiker) en bestaat uit twee suikers: acetylglucosamine en glucoronic acid. Hyaluronzuur is een onderdeel van ons bindweefsel.

Bindweefsel is opgebouwd uit:

  • Cellen onder andere fibroblasten
  • Vezels onder andere collageen
  • Tussenstof (matrix of grondsubstantie)

In de tussenstof komen Proteoglycanen voor. Dit is vergelijkbaar met een schoonmaakborstel voor flessen. Dit bestaat uit in het midden een metaal of plastic draad en daar zitten kleine haartjes aan. Die haartjes worden Glycoamineglycanen (GAG’s ) genoemd. Een van die GAG ‘s is Hyaluronzuur.  Zie de onderstaande tekening.

Wat doet Hyaluronzuur met de huid

Hyaluronzuur is kampioen in het vasthouden van vocht tot wel 1000x zijn gewicht. Het komt voor in ons lichaam zoals hierboven besproken. Naarmate we ouder worden verliezen we niet alleen de stevigheid en elasticiteit van de huid maar ook het vochtgehalte in onze epidermis, dermis en subcutis. Dit zien we doordat de opperhuid steeds vochtarmer wordt en de lederhuid en onderhuid verslapt. Ik noem dat heel oneerbiedig een doorgezakt matras.

 

Hyaluronzuur zorgt samen met Chrondoitine sulfaat voor het op peil houden van het vochtgehalte en zuurgraad van ons bindweefsel. Helaas wordt de aanmaak van Hyaluronzuur als we ouder worden steeds minder. Om dit vochtverlies zo lang mogelijk uit te stellen kan Hyaluronzuur als werkstof een uitkomst bieden.

 

Hyaluronzuur kan oppervlakkige rimpels opvullen, het huidoppervlak egaliseren en gladder maken en de vochtbalans verbeteren. Er zijn verschillende vormen van Hyaluronzuur die allemaal hun specifieke werking hebben.

 

Zo zijn er:

  1. Hoog moleculair geeft een direct effect en resultaat op de epidermis
  2. Laag moleculair heeft een langere tijd effect en werkt dieper tot de dermis
  3. Gecrosslinkt geeft een booster effect en is een echte rimpel filler
  4. In liposomen verpakt Hyaluronzuur heeft een transport functie om Hyaluronzuur dieper in de huid te krijgen.

(Bron: Dr Jetske Ultee)

Dit was het voor deze keer. Volgende keer meer over werkstoffen.

Lieve groet Irene

Lees hier haar vorige blogs