28 mei Irene aan het woord – Hyperpigmentatie en huidveroudering
Als je het Curriculum Vitae (bekend als CV in de volksmond) zou bekijken van Irene van Duuren dan val je van je stoel. Een imposante lijst met certificaten, diploma’s en deelnames waar je U tegen zegt. Dat Irene ontzettend veel kennis heeft over ons vak is voor degene die haar nog niet kent bij deze opgehelderd. Telkens beantwoordt ze één actueel onderwerp.
Deze keer is het onderwerp: Hyperpigmentatie en huidveroudering
De meeste mensen houden van de zon. De zon geeft ons een blij en geluksgevoel, het zorgt ervoor dat er vitamine D in de huid wordt aangemaakt maar de zon veroorzaakt ook veel problemen zoals o.a. huidveroudering en pigmentatie.
(bron:Dr D’Lynn Waldron)
Wat is pigment?
Pigment (melanine) is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door de melanocyten. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van de epidermis, krijgt je huid haar kleur. Onder invloed van de negatieve invloed van UV stralen neemt het aantal werkzame melanocyten en de aanmaak van melanine toe: de huid wordt bruin. Melanine is een bescherming voor de cellen van ons lichaam en is bedoeld om ons te beschermen tegen verbranding en deze UV stralen. Bij een verstoring van dit proces door bijv. beschadiging van het DNA, kunnen melanocyten samenklonteren en pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten en maten. Hieronder staan de drie meest voorkomende soorten kort beschreven.
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie
Wordt veroorzaakt door een ontsteking of verwonding van de huid. Deze aandoening ontstaat meestal als een reactie op een ontsteking (zoals acne, atopische dermatitis of psoriasis) of letsel (bijvoorbeeld als gevolg van verkeerd gebruik van microdermabrasie, een chemische peeling of lasertherapie). Maar ook door een insectenbeet, schaafwond of agressieve cosmetica. Deze vorm van pigment is bijna altijd tijdelijk, maar het kan zeker een jaar tot jaren duren tot het uit zichzelf verdwijnt.
- Lentigines solares
Lentigo solaris is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij oudere vaak zonbeschadigde blanke huidtypen (op gezicht, handen en armen). Andere benamingen zijn “lentigo senilis” of “ouderdomsvlekken” en “levervlekken” (= omdat de kleur lijkt op die van lever). Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen en begint meestal rond het 50ste levensjaar. Het meest frequent zijn ze te vinden bij lichtere huidtypes. Bij de donkere huid komen levervlekken slechts bij uitzondering voor. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor.
- Melasma
Grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). De hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma. Bij alle vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestrogenen is aangetoond dat ze in staat zijn om de pigmentaanmaak te stimuleren. Melasma ontstaat dan ook regelmatig tijdens de zwangerschap daarom wordt het vaak een zwangerschapsmasker genoemd. Bij sommige vrouwen verdwijnen deze vlekjes gelukkig weer spontaan na de bevalling. Sommige anticonceptie pillen kunnen ook melasma doen ontstaan of verergeren.
Natuurlijk speelt ook (overmatige) blootstelling aan UV stralen een belangrijke rol. De UV stralen uit zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen beide melasma laten ontstaan. Nog een aantal oorzaken kunnen zijn: erfelijke factoren, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.
Wat gebeurt er in de huid bij UV-blootstelling:
- De huid voelt zich bedreigd.
- Het Melanine stimulering hormoon (=MSH) wordt geproduceerd.
- De melanocyten gaan Tyrosinase produceren als bescherming.
- Er worden meer melanocyten geproduceerd om meer melanine ter beschikking te hebben.
- Tyrosinase wordt door koper* omgezet in Tyrosine waardoor melanine ontstaat en wordt afgegeven aan de epidermis. We worden bruin. Maar als er iets fout gaat in dit proces kan hyperpigmentatie ontstaan.
Conclusie:
Goede zonbescherming is essentieel om de kans op pigmentvlekken zo klein mogelijk te maken. Meer weten; klik dan hier
Er zijn behandelingen in de salon om pigmentvlekken lichter te maken of te laten verdwijnen. Introductie White Secret; klik hier. Meer weten over de White Secret producten; klik hier. In combinatie met de ColdPlasma van CNC is daar een goed voorbeeld van.
Lieve groet Irene
*(Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming. Koper is ook van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam).