Irene aan het woord – Massage deel 1

Irene aan het woord – Massage deel 1

Waarom masseren we? Omdat het lekker is, je krijgt onverdeelde aandacht, waardoor je even helemaal tot jezelf komt en je lichaam zich kan ontspannen, herstellen en het is ook nog eens goed voor lichaam en geest. Massage heeft een gunstige invloed op het autonome zenuwstelsel (onwillekeurig zenuwstelsel).

Dit houdt in dat het invloed heeft op:

– Hormoonhuishouding. Het verhoogt de aanmaak van o.a. endorfine (pijnstillend en gelukhormoon) en oxytocine (knuffelhormoon).

– Doorbloeding. De massagegrepen kunnen de doorbloeding stimuleren of sederen waardoor de zuurstof opname kan bevorderd worden en afvalstoffen beter afgevoerd worden. Spieren, pezen en gewrichten worden soepeler.

– Immuunsysteem. Het verhoogt je weerstand.

– Hoge bloeddruk. Door de ontspannende werking van de massage.

– Al onze organen.

Er zijn heel erg veel verschillende massagetechnieken. In de volgende delen over massage wil ik enkele verschillende massages onder de loep nemen maar ook de effecten van de massages.

Een klein stukje geschiedenis

Er is ontdekt dat er in China 2000 tot 3000 jaar voor onze jaartelling al werd gemasseerd. Ook de Egyptenaren, Grieken en Romeinen pasten al massage toe om de gezondheid te herstellen, te ontspannen en gezond te blijven. Helaas na de val van het Romeinse rijk in de 5e eeuw na Christus werd er minder gemasseerd. Maar in de 11e eeuw werd door de Arabieren weer naar de klassieke massages gekeken en verder ontwikkeld.

In Europa werd pas in de 16e eeuw het masseren weer geïntroduceerd; dit had voornamelijk te maken met de afkeer van lichamelijk genot in de Middeleeuwen. De Franse arts Ambroise Paré heeft veel betekend voor de massagekunst.

Pas in de 19e eeuw heeft de Zweed Per Hendrik Ling (1776-1839) de Zweedse massage ontwikkeld,  beter bekend als de klassieke massage. Hij combineerde zijn kennis van het menselijk lichaam met de Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken. De Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) heeft de massage weer verder ontwikkeld en  de Franse termen voor de massagegrepen bedacht.

Klassieke of Zweedse massage:

Dit is een van de meest gebruikte massages. Op iedere opleiding schoonheidsspecialist niveau 3 wordt de klassieke massage aangeleerd. Bij deze massage wordt gebruik gemaakt van langzame, glijdende bewegingen. De schoonheidsspecialist kneedt en wrijft met de bloedstroom mee richting het hart, om de bloedcirculatie te stimuleren. Naast de behandeling van de huid, worden ook de gewrichten, pezen en spieren gemasseerd, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd kan worden, ontspanning teweeg gebracht wordt en de bewegingsvrijheid vergroot.

Er wordt bij een Zweedse massage gebruik gemaakt van vijf basistechnieken, namelijk effleurage, petrissage, tapotement, vibratie en frictie. Daarnaast zijn er nog een aantal andere grepen die gebruikt kunnen worden bij deze massage.

Welke massage grepen zijn het ook al weer:

– Effleurage – rustige strijkingen dwars, in de lengte of roterend op de spier.

– Petrisage – kneden van de spieren en het weefsel vaak in combinatie met fricties.

– Fricties – stevige massage op 1 plaats in een cirkelvormige beweging. Dit is om verklevingen of crosslinks in het bindweefsel los te krijgen. Dit kan pijnlijk zijn.

– Vibratie – door trillingen worden de zenuwen ontspannen en geprikkeld. Je hebt statische vibratie en lopende vibratie.

– Tapotement – door lichte tokkelende, kloppende, hakkende of een slaande beweging te maken. Dit kan door vuisten, ulnair hakken, of holle handen (battre de l’ air du comprimé).

– Intimiterende druk – langzame persende druk op het weefsel. Dit kan zijn om vocht te verplaatsen en af te voeren of om te ontspannen.

– Walken – heel en weer rollen van een spier(groep) wordt op grotere spiergroepen en alleen op de extremiteiten toegepast.

– Schudden – heen en weer bewegen van spierweefsel om de spier(groep) tot ontspanning te brengen.

Sidderen – in een hoog tempo het heen en weer bewegen van spierweefsel ten opzichte van het bot.

– Huidverschuivende grepen – zoals de harmonicagreep, huidplukken en huidrollen.

Massage blijkt heel gezond te zijn. Je wordt minder snel ziek, je slaapt beter en stress vloeit weg uit je spieren en hoofd. Je krijgt huidverbetering en een betere doorbloeding van de huid. Je wordt er zelfs aantrekkelijker, gelukkiger en alerter van. Wij mogen als schoonheidsspecialisten de mensen aanraken en masseren. Daarbij kunnen wij d.m.v. de massage heel veel aan de huid verbeteren.

Wat hebben wij toch een mooi vak!!!!!!

Lieve groet Irene