10 jul Irene aan het woord – De gekleurde huid
De gekleurde huid
Wij leven in een multiculturele samenleving, dat betekent dat we in ons land met heel veel verschillende huidskleuren te maken krijgen. In de salon zie je veel huidtypen van vet tot droog en huidskleuren van licht tot donker. Hoe gaan we hiermee om? Zijn er verschillen?
De verschillende gekleurde huiden
We maken eerst een onderscheid in rassen. Voor het gemak verdelen we ze in Kaukasische (blanken), Oost Aziatische en Negroïde rassen.
Doorlaatbaarheid
Als je kijkt naar de doorlaatbaarheid en opname van werkstoffen kunnen we zeggen dat de Oost Aziatische huid het meest doorlaatbaar zijn, dan de Kaukasische en als laatste de Negroïde huid. Dat betekent dat de Aziatische huid het meest vocht verdampt wat kan leiden tot een extreem vochtarme huid.
Bouw van de epidermis
Als we kijken naar de bouw van de epidermis is er ook een groot verschil. De Kaukasische epidermis is 10% dikker als de Negroïde huid. Maar de cellagen van de Negroïde huid is 30% meer. De Negroïde huid is daardoor compacter als de Kaukasische huid. Dit verklaard waarom de Negroïde huid minder werkstoffen opneemt als andere huidsoorten. En dat ze minder snel rimpels en huidverslapping krijgen.
Pigment
We hebben verschillende soorten pigment
1.Eumelanine – bruin tot zwart van kleur
2.Pheomelanine – geel tot roodbruin
De combinatie van deze pigmenten bepaald de huidskleur.
Het aantal melanocyten is bij iedere huidskleur hetzelfde, echter bij een gekleurde huid zijn de melanocyten groter, ze zijn sterker vertakt en ze bevatten meer melanine.
Daar komt ook de indeling van Fitzpatrick vandaan. Daar worden 6 verschillende huidtypes besproken. Zie mijn vorige Oreoscoop blog
Natuurlijk heb ik het nog niet gehad over huidproblemen die zich kunnen voordoen, daar wil ik een andere keer op terug komen.
Want uiteindelijk is een huid aangepast aan het klimaat en de omgeving waar men woont. Wat is het toch een mooi orgaan! Het vervelende is dat als je vanuit een land komt waar de zon altijd schijnt en je komt in ons kleine kikkerlandje dat een cultuurshock voor de huid betekent. De huid is helemaal op dat warme klimaat ingericht en nu komt het in een omgeving met meer kou en weinig zonlicht.
Daar kunnen heel wat huidproblemen door ontstaan. Maar goed dat is voor een volgende keer.
Je kunt je voorstellen dat de gekleurde huid beter bestand is tegen UV licht omdat het minder UV licht absorbeert. Maar dat heeft in ons land als nadeel dat gekleurde mensen eerder een gebrek aan vitamine D kunnen krijgen.
Het voordeel is dat de huid beter beschermt is tegen zonnebrand en huidkanker.
Wat verschillen op een rijtje
Over het algemeen is de gekleurde huid wat vetter en produceert meer talg.
De Aziatische huid is over het algemeen het meest vochtarm. Dit komt omdat de huid het minst compact is t.o.v. de Kaukasische en Negroïde huid.
De Kaukasische huid is het beste bestand tegen een droge warmte en de Negroïde huid is beter bestand is tegen vochtige lucht.
Het mooie van onze huid is dat hij zich gedeeltelijk kan aanpassen. Een voorbeeld:
Een Surinaamse mevrouw woont al jaren in Nederland en besluit na 5 jaar een familie bezoek af te leggen in Suriname. Als zij daar is zal zij in eerste instantie een zon bescherming moeten gebruiken anders verbrand ze omdat de huid zich heeft aangepast aan het Nederlandse klimaat. Na een paar dagen Suriname is dat natuurlijk niet meer nodig want het pigment gaat niet weg.
Verzorgen van de huid
Naar mijn idee is werkelijk iedere huid verschillend. Dus moet er altijd een goede anamnese worden afgenomen onder andere
-Wat is het land van herkomst,
-Hoe lang woont iemand in Nederland,
-Is hij of zij geboren in Nederland.
De huiddiagnose is ook super belangrijk want een gekleurde huid hoeft helemaal niet vetter of vochtarm te zijn.
Kortom: huidverzorging en huidverbetering is maatwerk!
Lieve groet Irene